Panel používateľa

Vinič

Pôda

Všetky odrody viniča vyžadujú teplé, slnečné stanovisko, aby bobule dozreli a aby ste prechádzali plesniam.
Pri pestovaní viniča potrebujete upravenú pôdu nielen v čase sadenia, ale aj z dlhodobého hľadiska. Pôda by mala obashovať dostatok živiny a zabezpečovať dobrý odtok nahromadenej vody. Kvalitný domáci kompost je najlepší spôsob, ako to zabezpečiť.
Optimálna pôda pre nich je ľahšia s dostatkom humusu a s mierne kyslou až neutrálnou pôdnou reakciou pH 6,5 - 7. Niektoré odrody znášajú aj kyslejšie pôdy (americké a hybrid odrody pH 5 až 6).
Samozrejme pôdu sa dá aj upraviť - do ťažkej pôdy pridáme piesok a do ľahkej primiešame zase hlinitú, chýbajúce látky môžeme doplniť rôznymi prípravkami.
Viniče môžeme pestovať aj na terase v črepníkoch, keď dodržiavame základné pravidlo: čím väčší črepník, tým lepší rast. Dbajte o dokonalý drenáž, o dostatočné prehnojenie a zabezpečte optimálny priestor na zimu.

Výsadba

V našej ponuke nájdete väčšinou zakorenené, kontajnerové odrody viniča. To znamená, že ich môžete sadiť skoro celý rok - kým nie sú mrazy.
Pred výsadbou vykopeme výsadbovú jamu cca 30cm x 30cm do hĺbky 40-60cm (jamy kopeme tesne pred sadením, aby pôda nevyschla). Jamu do ⅓ treba zaplniť zeminou zmiešanou dobre rozloženého maštaľného hnoja. Do jamy nalejeme čistú vodu (voda vo výsadbovej jame nesmie stáť, ale musí unikať do podložia). Až teraz môžeme posadiť vinič do jamy, prihrnúť ho pôdou a dobre utlačiť. Miesto štepenie musí byť nad povrchom pôdy v takej výške, ako to bolo v kontajneri. Posledným krokom je poriadne zalievanie.
Keď vinič sadíme na jeseň, treba si ho pripraviť na zimu - výhonky zarežeme na 2-3 očká a vinič nakopcujeme pieskom, aby ho mrazy nepoškodili.

Mykorhízne huby

Mykorhízne huby vytvoria v okolí koreňov rastlín rozsiahlu sieť podhubia napojenú na korene rastlín. Táto sieť dodáva rastline vodu a v nej rozpustené živiny, zachytí vodu, minerály a privedie ich aj zo vzdialenejších miest, kam by koreň bez húb nedočiahol.
Mykorhízna symbióza má okrem rastového efektu priaznivý vplyv na zdravie rastliny a jej hormonálnu rovnováhu.
Pri použití na záhonoch nasypte prípravok na dno výsadbovej jamky tak, aby sa vytvorila súvislá vrstva (1 cm) vysaďte rastlinu. Pri použití v kvetináčoch je dávka 1 odmerka na každý 1 liter objemu kvetináče. Prípravkom nemôžete rastlinu predávkovať. Prípravok je možné aplikovať plošne vo vrstve cca 3 cm pod semená pred samotným výsevom (150 g / m²). Najprv aplikujte prípravok, potom prekryte vrstvou zeminy a na plochu vysejte semená.

Rez

Ideálnym obdobím kedy strihať vinič je koniec zimy, keď je hrozno ešte vo vegetatívnom spánku, no už pominula hrozba silných mrazov (pod -10 °C). Strihanie hrozna v lete by sa malo obmedziť na odstraňovanie nechcených výhonkov, listov v okolí hrozna a to čo najskôr potom ako ich objavíte.
Vinič rodí na 1-ročnom dreve. Základy plodov sa preto tvoria len na výhonkoch, ktoré na jar nanovo vyrašili z očiek. V prvých rokoch vedieme výhony do požadovaného tvaru. Bočné výhony, ktoré vyrašia z ponechaných hlavných výhonkov, zastrihneme na 2 - 3 očká. Na týchto bočných výhonkoch sa tvoria plody. Rovnako potom vystrihneme staré zdrevnatené výhonky (presvetľujeme) a výhonky vyrastajúce z trojročného a staršieho dreva.
Podobne sa postupuje aj v prípade tvarovacieho rezu pre vysoké vedenie s dvomi a tromi kmeňmi.

Zálievka

Po výsadbe musíme viniče častejšie zalievať, ako aj v lete počas vlny horúčav. Po nástupe vegetácie následne začneme aj s doplnkovým prihnojovaním.
Vinič vzhľadom na to, že sa hlbšie sadí i hlbšie zakoreňuje, potrebuje iba menšiu závlahu. Vyššie zrážky v období vegetácie, hlavne pred zberom, spôsobujú zvýšenú chorobnosť listov, zahnívanie bobúľ v strapcoch i zlé vyzrievanie dreva na jeseň.

Hnojenie

Hnojivá používame, aby sme skvalitnili pôdu a zveľadili úrodu. Samozrejme hnojivá musíme používať podľa návodov - nadmerné hnojenie znižuje odolnosť stromov, znižuje chuť a skladovateľnosť plodov.
Dlhopôsobiace hnojivá aplikujeme na jar a na jeseň, zálievky avšak používame pravidelne od apríla až do septembra.
Odporúčame aj dobre odložený kompost alebo maštalné hnojivo.

K správnemu rastu a kvalitným hroznám potrebujú viniče hnojivá obsahujúce najmä draslík, fosfor, horčík, a v malom množstve aj vápnik. V prípade, že listy žltnú a rodí sa málo plodov, je to jasným znakom, že viniču chýba niektorý z uvedených prvkov, prípadne viacero z nich.
Dôležité je vinič neprehnojiť dusíkom, nakoľko potom bujne rastie, je náchylný na choroby počas vegetácie a pred zimou zle vyzrieva drevo čo následne môže zvýšiť namŕzanie krov v zime.

Ochrana v zime

V drsnejších oblastiach sa odporúča zimná ochrana. Podobne ako pri ružiach nahrnieme zeminu alebo kompost až ku miestu zaštepenia a na jar opäť odstránime. Výhonky môžeme dodatočne chrániť zavesením čečiny alebo netkanej textílie.

Škodcovia a choroby

Viniče napadá viacero škodcov a chorôb, proti väčšine však sa dá aj preventívne brániť vďaka biologických a chemických prípravkov. Sledujte našu webovú a facebookovú stránku, kde neustále aktualizujeme, na čo by ste mali dávať pozor vo vašej záhrade, ktoré ochorenia sú typické v rôznych obdobiach. V prípade otázok nás neváhajte kontaktovať na agrocentrum@agrocentrum.sk 

PREMIUM rezistentné odrody

V poslednej dobe je čoraz vyšší dopyt na odolné odrody viniča, ktoré sa dajú pestovať aj s menším množstvom chemickej ochrany, prípadne úplne bez postrekov. Novošľachtené odrody boli vytvorené krížením 3 odrôd viniča:

  • Vitis labrusca: americká odroda, má silný rast, dobre znáša sucho, je odolná voči fyloxéram, múčnatke a peronospóre. Žiaľ, kvalita plodov je slabá.
  • Vitis vinifera: rozlišujeme 2 varianty: eurázijský variant je náchylný na choroby, neznáša mrazy avšak strapce a bobule sú výrazné a veľké s vynikajúcou chuťou. Majú chrumkavú dužinu a prekrásne plody. Európsky variant dobre znáša mrazy. Strapce a bobule sú menšie, je citlivý na choroby a väčšinou ho používame na výrobu vína.
  • Vitis amurensis: rýchlo dozrievajúca odroda si silným rastom. Je odolná voči mrazu až do -40°C, odolná voči hubovým chorobám avšak náchylná na fyloxéru.

Hlavne ukrajinské a ruské odrody vznikli krížením týchto 3 viničov – novošľachtené odrody sú vynikajúce, odolné voči všetkým chorobám (aj voči botrytídu!), sú mrazuvzdorné, dozrievajú skoro a prinášajú kvalitné plody.

Ich rozmnoženie sa zabezpečuje aj pomocou odrezkov. Keďže aj zakorenené odrezky sú odolné voči fyloxéram je aj väčšina našej ponuky zakorenená!

Tieto moderné a komplexné hybridy prinášajú ľahší a lacnejší spôsob pestovania, ktorý je šetrné k životnému prostrediu a k zdraviu ľudí. Zároveň rozširujú aj hranice pestovateľských oblastí. Treba si dávať ale stále pozor na správne miesto pestovania. Keďže stále ide o viniče, tak slnečné, južné a vzdušné polohy sú pre ne najvhodnejšie.

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti
Naša webová stránka ukladá údaje na vašom zariadení (súbory cookie a úložiská prehliadača) na identifikáciu vašej relácie a dosiahnutie základnej funkčnosti platformy, zážitku z prehliadania a zabezpečenia.
Môžeme ukladať údaje na vašom zariadení (súbory cookie a úložiská prehliadača), aby sme mohli poskytovať doplnkové funkcie, ktoré zlepšujú váš zážitok z prehliadania, ukladať niektoré z vašich preferencií bez toho, aby ste mali používateľský účet alebo bez prihlásenia, používať skripty a/alebo zdroje tretích strán, widgety atď.
Používanie analytických nástrojov nám umožňuje lepšie porozumieť potrebám našich návštevníkov a tomu, ako používajú našu stránku. Môžeme použiť nástroje prvej alebo tretej strany na sledovanie alebo zaznamenávanie vášho prehliadania našej webovej stránky, na analýzu nástrojov alebo komponentov, s ktorými ste interagovali alebo ste ich používali, zaznamenávanie udalostí konverzií a podobne.
Môžeme používať súbory cookie a nástroje tretích strán na zlepšenie ponuky produktov a/alebo služieb našej alebo našich partnerov, jej relevantnosti pre vás na základe produktov alebo stránok, ktoré ste navštívili na tejto webovej stránke alebo na iných webových stránkach.

Prihlásenie