Sadba SHII-TAKE 270 ml

Kód: 67248
€3,15 / ks €2,63 bez DPH
Skladom (3 ks)

Húževnatec jedlý v prírode rastie v juhovýchodnej Ázii. Zvlášť dlhú tradíciu v pestovaní tejto huby má Japonsko, kde je táto huba v sušenom stave významným vývozným artiklom. Huba vytvára plodnice s priemerom 50-150 mm, klobúk je svetlohnedý až tmavohnedý šupinatý, v mladosti uzavretý. Lupene sú belavé, neskôr čiastočne stmavnú. Nožička je tuhá a na povrchu šupinatá. Hubu možno pestovať na kmeňoch a vetvách listnatých stromov alebo na sterilných substrátoch.

Detailné informácie

Podrobný popis

Intenzívne pestovanie. Potreby na pestovanie

Drvená slama alebo piliny listnatých stromov alebo drvené kukuričné oklasky, sadba, vatový valček, varné sáčky (tatrafánové alebo sáčky na výrobu tlačenky).

Príprava substrátu.

Na drobno drvenú slamu, piliny alebo stonky ponoríme do vody a 24 hodín máčame. Materiál sa lepšie namočí, pokiaľ ho na začiatku zalejeme horúcou vodou. Na druhý deň materiál necháme odkvapkať, nasypeme do varných sáčkov a zaviažeme. Sáčky plníme do 2/3 obsahu, aby v sáčku zostal priestor na premiešanie materiálu so sadbou. Uzatvorené vložíme do vody a varíme l hodinu. Potom sáčky z vody vyberieme a necháme ochladnúť. Varenie opakujeme ešte na druhý a tretí deň. Miesto vo vode môžeme sáčky variť v pare (v hrnci na zaváranie), dobu varu predĺžime na 1,5 hodiny. Je treba zaistiť, aby sa sáčky v zaváracom hrnci nedotýkali príliš veľkou plochou.

Očkovanie sadbou

Sadbu rozdrobíme v uzatvoretom vrecku na jednotlivé zrnká. V čistej miestnosti bez pliesní vychladnutý sáčik so substrátom pootvoríme a otvorom nasypeme sadbu v množstve asi 3 % substrátu. Sáčik opäť uzatvoríme cez vatový valček, aby kultúra mohla dýchať.

Prerastanie podhubia

Sáčky uložíme na prerastanie do teploty asi 25°C. Substrát prerastie podhubím asi za 2-3 mesiace. Pri prerastaní podhubia nie je rozhodujúce či je v priestore svetlo alebo tma.

Tvorba plodníc

Prerastený substrát vybalíme zo sáčku a uložime do priestoru s teplotami v rozmedzí 12°C až 20°C a vysokou vzdušnou vlhkosťou. Pre tvorbu plodníc je nutná prítomnosť svetla. Povrch substrátu udržujeme vlhký rozprašovaním alebo kropením.

 Extenzívne pestovanie. Potreby na pestovanie.

Čerstvé kmene a vetvy listnatých stromov s priemerom asi 10 cm, sadba a parafín. Parenisko, fóliovník, skleník, prípadne doma v akváriu alebo v malom fóliovníku.

Očkovanie kmeňov a prerastanie podhubia.

Kmene a vetvy najlepšie staré 1-2 mesiace po zrezaní narežeme na dĺžku 1 m. Do takto pripravených kmeňov vyvŕtame otvory s priemerom 10-15 mm a hĺbkou 100 mm vo vzdialenosti asi 100 mm od seba na dvoch protiľahlých stranách kmeňa. Tieto otvory vyplníme sadbou a zalejeme roztaveným parafínom. Kmene uložíme na prerastanie podhubia do igelitových vriec, alebo prikryjeme fóliou a dáme do tepla (optimálna teplota je 28°C). Dbáme na dostatočnú vlhkosť. Doba prerastania podhubia je 3 až 5 mesiacov. Najlepšie použiť dubové drevo.

Tvorba plodníc

Prerastené kmene vybalíme z fólie a môžeme ich umiestniť na jar a v jeseni do skleníka alebo fóliovníka. Cez leto je možné využiť i vlhkejšie tienisté miesto vonku. V každom prípade je treba chrániť kmene pred vyschnutím vlhčením a pred väčšími mrazmi chrániť umiestnením v priestore, kde teplota neklesá pod -5°C. Pokiaľ prerastené kmene nechcú začať tvoriť plodnice, namočíme ich na 1 deň do vody s teplotou 10°C až 18°C. Kmene potom začnú plodiť v priebehu niekoľko dní a plodnice dosahujú zrelosti približne za 10 dní. Po zbere necháme kmene asi mesiac odpočívať. Prípadným ďalším ponorením do vody navodíme ďalšie plodenie.

Zber plodníc

Zberáme plodnice s veľkosťou klobúka 5-7 cm, v období, keď je klobúk ešte čiastočne uzavretý. Tuhý hlúbik ukrojíme asi 2 cm pod klobúkom. Plodnice môžeme pomerne dlho skladovať, pri teplotách 2°C až 6°C vydržia 10-14 dní.

Použitie plodníc

Plodnice shii-take vynikajú svojimi mimoriadnymi chuťovými vlastnosťami a vôňou a v neposlednom rade blahodarnými účinkami na ľudské zdravie. Odborné publikácie uvádzajú, že pravidelná konzumácia shii-take znižuje hladinu cholesterolu v krvi, posilňuje imunitný systém a pôsobí proti vzniku nádorových ochorení. Hubu môžeme upravovať všetkými bežnými spôsobmi a hodia sa najmä vďaka svojej silnej aróme ako ochucujúca zložka rôznych jedál. Vynikajúco sa hodí pod mäso, do rôznych polievok a omáčok.

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Nevypĺňajte toto pole:

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Nevypĺňajte toto pole: